Monday 11 October 2010

IPads uitdelen! (Devices in het Onderwijs)

Het volgende is een 'repost' van het project 'Devices in het Onderwijs' waar ons iPad-project ook deel van uit maakt:

Als mensen mij vragen wat ik doe, ben ik denk ik een van de weinige die kan antwoorden met ‘iPads uitdelen!’. in deze eerste blog in het kader van het ‘devices in het onderwijs’ project van surfnet, hoort eigenlijk een beschrijving van het uitpakken van de iPad en de daarbij behorende eerste indrukken. Nu is het echter zo dat wij drie weken terug reeds begonnen zijn met aan onze (ongeveer 80) eerstejaars studenten iPads uit te delen! Van dit uitdeelproces hebben we een olijk filmpje gemaakt wat hieronder te zien is. Het idee achter de iPad-uitdeelactie is de toegang tot digitaal te vergemakkelijken, zodat ook tijdens het werk op het laboratorium instructievideo’s kunnen worden nagekeken en BlackBoard altijd toegangkelijk is.

Aangezien er op hoopjes blogs al hoopjes dingen gezegd zijn over de iPad, zal ik er niet al te veel over herhalen. Er zijn ondertussen ook al ruim 3 miljoen mensen die het apparaat uitgepakt hebben, dus een dergelijke omschrijving lijkt me hier onnodig.

Ik denk dat het belangrijk is om te beseffen dat de iPad, net als andere dingen gemaakt binnen de Apple-filosofie, een apparaat is wat niet alles kan, maar wel uitstekend werkt voor de dingen die het wel kan. Als je eenmaal een beetje doorhebt hoe de iPad in elkaar steekt, zul je geen vragen meer stellen als ‘Kan ik hier Chemdraw / Spartan op installeren?’ [Twee Windows scheikunde programma's]. Je bent bij de iPad (net als de IPhone/IPad touch) toch echt afhankelijk van de Apple-infrastructuur. Applicaties moet je downloaden van uit de App store die daar na goedkeuring van Apple mogen staan. Voor sommige handelingen zul je toch echt nog iTunes op een PC/Mac willen gebruiken, zoals bijvoorbeeld het kopiĆ«ren van PDFs of video’s.

Als je iPads uitdeelt aan een grote groep mensen krijg je daar uiteraard veel verschillende reacties op. Er zijn studenten die allang weten hoe het werkt omdat ze een iPod/IPhone hebben. Er zijn er die ‘toch niet zo van de Apple dingen zijn’ en als bewijs hun Android telefoon tevoorschijn halen. Daarnaast zijn er uiteraard ook genoeg mensen die na drie weken nog niet volledig vertrouwd zijn met het apparaat. Die laatste groep komen spreek ik overigens wat vaker, omdat ze om onverklaarbare reden wat meer problemen hebben. We hebben van te voren al besloten om de studenten volledig vrij te laten om te doen en laten wat ze willen met de iPad, en zullen ongetwijfeld de komende tijden interessante observaties doen over hoe de studenten er mee om gaan.

Wat betreft het gebruik van de iPad zijn vooral de batterijduur en draagbaarheid indrukwekkend. Het is klein genoeg om op de labtafel tussen je papieren te schuiven, en je kan er de hele dag mee bezig zijn zonder dat je hem hoeft op te laden. Ik denk dat dit vooral op het laboratorium een enorm voordeel is en aantal studenten hebben dit zelf ook al aangegeven.

Volgende keer meer over de iPad in de praktijk!

1 comment:

  1. Mooie website, neem eens een kijkje op mijn website over de ipad. Klik hier om er naartoe te gaan.

    ReplyDelete