Wednesday, 13 October 2010

De iPad & vinger-compatibiliteit

Het volgende is een 'repost' van het project 'Devices in het Onderwijs' waar ons iPad-project ook deel van uit maakt:

De iPad is vooral compatibel met je vingers. Dit mooie openings-zinnetje heeft zowel betrekking op de algemene compatibiliteit als gebruikersgemak van het apparaat, wat de onderwerpen zijn van deze tweede blogpost in het kader van Devices in het Onderwijs.

Het compatibiliteits-onderdeel kent mijns inziens twee aspecten, namelijk software en hardware. Software-compatibiliteit is uiteraard een interessant issue bij de iPad. Veel mensen denken dat het een laptop is, maar dat is het niet aangezien geen enkel standaard windows of Mac-programma er direct op zal draaien. Voor mensen die het iPhone/iPod touch platform een beetje kennen is dit uiteraard geen schokkende ontdekking, maar voor velen is (of was) dit toch nog een onbekend fenomeen. Over de ontbrekende compatibiliteit wat betreft Flash op het web ga ik niet meer zeggen dan dat Flash niet werkt op de iPad.

Belangrijkste is voor veel mensen of het al dan niet met Microsoft Office samenwerkt, en de samenvatting is toch dat dat een wat lastig punt is. Er is namelijk geen ‘native’ Office voor op de iPad. Hoewel je wel alle office documenten gemakkelijk kunt lezen, zijn de opties tot bewerken beperkt. De eerste methode is gebruik maken van de applicaties Pages, Keynote en Numbers, wat de Mac-varianten zijn van Word, PowerPoint en Excel. Deze applicaties kunnen zowel de Office-stijl documenten importeren als exporten. Het nadeel is dat hierbij vaak wel een hoop informatie verloren gaat en dit is absoluut niet aan te raden als je een mooi opgemaakt document nog wilt aanpassen. De compatibiliteit met de Mac OS X versies van deze applicaties is wat beter, maar ook niet perfect: er gaat altijd informatie verloren als je de iPad applicatie gebruikt. Een andere optie is het gebruik van bijvoorbeeld een applicatie als Documents to Go, wat bestaand MS Office documenten kan bewerken. Het fijne aan deze applicatie is dat hij de belangrijke en mooie opmaak elementen met rust laat, en dat de tekst op puur simpel niveau te bewerken is. Nadeel is dat je pas wanneer je het bestand weer opent in Office, je weet hoe het er echt uit ziet!

Dan over de hardware-compatibiliteit. Wederom moet gezegd worden dat de iPad geen laptop is, met als belangrijke punten daarbij geen USB-ingang of harde schijf met folderstructuur zoals je onder Windows/Mac gewend bent. Voor mensen die gewend zijn met online opslagsystemen zoals DropBox of MobileMe zijn dit soort dingen geen probleem, maar het kan even wennen zijn. Mocht je een digitale camera hebben, dan is er altijd nog de ‘Camera connection kit’, waarmee je je foto’s direct van je camera op de iPad kunt kopieren. Dit laatste werkt extreem soepel en intuitief.

Wat betreft gebruiksvriendelijkheid is het, afgezien van het feit dat het geen laptop is, een heerlijk apparaat. Hoewel de programma’s die erop staan niet zo uitgebreid zijn als de desktop-varianten, zijn ze over het algemeen wel overzichtelijk en makkelijk in het gebruik. Dit heeft dus vooral te maken met de ‘vinger-compatibiliteit’ van de iPad: er zijn weinig verborgen functies aangezien je alles moet kunnen aanraken. Daardoor worden programma’s vaak gedwongen om een simpele en logische interface te bouwen die intuitief werkt met een groot touch-screen. Daarnaast kun je door een paar van de standaard aanraakbewegingen uit te proberen wel ontdekken of de applicatie stiekem nog iets anders doet. De gebruiksvriendelijkheid hangt dan uiteraard vaak af van de applicatie die je gebruikt. Gelukkig groeit het aanbod en de diversiteit van applicaties nog steeds.

En dan nog even kort iets over het compatibiliteit wat betreft de inzet binnen scheikunde en het practicumonderwijs. Uiteraard kunnen de studenten altijd bij alle documenten die op BlackBoard staan en ook zijn er links toevegoegd naar de instructievideo’s. De video’s hebben we gehost op surfmedia.nl maar het is niet 1-2-3 makkelijk deze direct op de iPad af te spelen. Dit voor elkaar krijgen werkt op de volgende manier:

1) Upload een .mp4 bestand naar surfmedia.

2) Zorg dat deze downloadbaar is.

3) Gebruik de ‘directe link’ en vervang het ‘url’ op het einde van de link met ‘iphone’

4) Voeg deze link toe op BlackBoard, en zorg ervoor dat de ‘Open in new window’ optie aangevinkt staat.

Op deze manier zijn onze instructievideo’s direct op de iPad tijdens het practicum te bekijken. UIteraard kunnen ook alle video’s en weblectures van te voren gedownload en op de iPad gezet worden (zolang het maar .mp4 formaat is).

No comments:

Post a Comment