Het volgende is opnieuw een repost van het project 'Devices in het onderwijs' waar ons project aan mee doet:
De afgelopen weken zijn er bij de afdeling Scheikunde en Farmaceutische wetenschappen zo’n 80 studenten bezig geweest met practica en college’s. Anders dan de jaren ervoor was natuurlijk dat ze dit deden met de iPad als compagnon op zak! In het bijgaande filmpje zijn waat sfeerimpressies te vinden van de integratie van de iPad in het practicumonderwijs. Binnenkort komt er een degelijke enquĂȘte over hoe studenten (en ook de docenten en practicumassistenten) kijken naar het gebruik van de iPad. Tot die tijd schets ik hier even kort de eerste indrukken.
Het meeste gebruik tot nu toe is simpelweg documenten die vooral via BlackBoard altijd bereikbaar zijn. Het is nog lang niet zo dat de iPad al het pen en papier kan vervangen, maar is wel mooi complementair, en vermindert de noodzakelijkheid van een printer in de buurt voor vergeetachtige studenten. De slides en studiehandleidingen die beschikbaar zijn, worden als voorbereiding gebruikt maar uiteraard ook ter plekke geraagdpleegd. Dit laatste geldt dan ook voor de instructievideo’s die geproduceerd zijn. Hierbij waren eigenlijk vooral de veiligheidsinstructies van toepassing op dit specifieke practicum, die uiteraard vooral van te voren bekeken worden (in toekomstige practica willen we de instructievideo’s voor gecompliceerdere apparatuur inzetten).
Verder zijn er allerlei kleinere applicaties, zoals periodieke systemen, die handig ingezet kunnen worden. Iets wat eigenlijk overduidelijk handig is, is uiteraard de internetapplicatie. Er kan vaak snel even gemakkelijk iets worden opgezocht en dit is iets wat studenten toch zeker als voordeel zien. Ook is er bijvoorbeeld tijdens een college Basischemie gebruik van gemaakt om ‘live’ de kennis van de studenten te toetsen met behulp van een google docs formulier.
Een laatste punt is dat de iPad op het lab nog niet echt wordt gebruikt om bijvoorbeeld verslagen op te schrijven, wat denk ik te maken heeft met een combinatie van tik-gemak en Office-compatibiliteit. Kleine notities en dergelijke zijn uiteraard wel makkelijk mogelijk, maar vooral langere teksten (inclusief scheikunde-gerelateerde plaatjes) zijn nog lastig. In de toekomst komt er hopelijk nog een mooie degelijke labjournaal-applicatie (of web-interface) voor de iPad.
No comments:
Post a Comment